Září 2013

Zpravodajství STTV - 40. týden 2013

See video

Ve Strakonicích začíná platit nová vyhláška, která určuje pravidla pro pohyb psů. V kapitulní síni strakonického hradu jsou vidět desítky prací na téma Václavská pouť. Jihočeské basketbalistky vstoupily úspěšně do dalšího ročníku nejvyšší soutěže.

Ve Strakonicích platí nová psí vyhláška


Majitelé psů musí od října počítat s novou vyhláškou, která upravuje pohyb těchto zvířat na veřejných prostranstvích ve Strakonicích. Za její porušení hrozí až několikatisícové pokuty.
Nová vyhláška, kterou schválilo strakonické zastupitelstvo na svém zářijovém jednání, upřesňuje podmínky, za nichž se psi mohou pohybovat po tamějších ulicích, náměstích, parcích a dalších volně přístupných místech. „Obecným smyslem vyhlášky je ochrana zdraví občanů a zamezení nežádoucího volného pobíhání psů po veřejném prostranství,“ vysvětlila Eva Dlouhá z Městského úřadu Strakonice.

Pokuty majitelům psů udělovalo město i strážníci

Vedle desítek blokových pokut, které za porušení takzvané psí vyhlášky v loňském roce udělila městská policie, řešil několik případů i Městský úřad Strakonice. Čtyřem majitelům psa udělil celkově deset tisíc korun za pohyb zvířete bez vodítka. V pěti případech, kdy došlo k pokousání jiného člověka, činila celková sankce 13 500 korun. (bob)

Vrcholí druhá etapa opravy Pětikolského jezu


Dvouletá oprava Pětikolského jezu na řece Otavě ve Strakonicích se blíží k závěru. Celkové náklady na tuto akci přesáhnou pět miliónů korun a ze svého rozpočtu je uhradí Povodí Vltavy.
Rekonstrukce levé části jezu začala na konci července a navazuje na loňskou obnovu jeho pravé poloviny. V rámci letošní rekonstrukce byla provedena oprava pohyblivého ocelového uzávěru včetně těsnění a pohybovacího mechanismu ve strojovně. Došlo rovněž na nátěr kovových součástí a opravu povrchu betonových konstrukcí spodní stavby jezu. Práce přitom v průběhu letní sezóny žádným způsobem neomezily vodáky. Pětikolský jez totiž není sjízdný ani za běžných podmínek a turisté musí lodě přenášet.

Součástí strakonických dnů pro zdraví je také otužování


Město Strakonice společně se svými partnery pořádá ve dnech od 1. do 10. října Dny pro zdraví. Ve Strakonicích se v rámci kampaně Zdravých měst konají již posedmé. Tyto dny jsou pokaždé věnovány jinému tématu; letošní jsou ve znamení sportovních aktivit. Každý si může přijít zacvičit, zaběhat, zaplavat, zabruslit nebo začít s otužováním. Připraveny jsou sportovní akce pro diabetiky a seniory i nábory do sportovních oddílů. „ Letošek je právě zaměřen na sport. To znamená heslo dnešních dnů zní: Tužme se. Představí se Sokolové, ale i otužilci. Nepůjde nejen o tužení, ale i o otužování,“ potvrdil koordinátor Dnů pro zdraví Michal Novotný.

Strakoničtí kumštýři se jeli představit do Prahy


Prezentovat Strakonice prostřednictvím neprofesionálních, ale i profesionálních umělců žijících v tomto městě napadlo Petra Hnilo a výtvarníka Jiřího Mášku. Květnové sympatické přijetí spanilé jízdy Strakonických v sousedním Písku potvrdilo, že akce nazvaná Strakonice v republice má smysl. Vždyť ve Strakonicích nežijí jenom dudáci, ale také výtvarníci, tanečníci, divadelníci, šermíři a muzikanti. V září strakoničtí kumštýři vystoupili v pražském jazzovém klubu Unijazz tentokrát již za finanční podpory svého města. V projektu, jehož cílem je propagovat kulturu a tradice Strakonic, se představili malíř a výtvarník Jiří Máška, sochař Tomáš Havlík, Loutkový soubor Radost, Divadelní soubor Čelakovský, Soubor historického šermu Vendetta, operní zpěvák Roman Škoda, tanečnice a mistryně ČR Romana Motlová, strakoničtí dudáci a zástupci strakonických Romů. (puč)

Kolem Kuřidla se poběží tradiční závody

Vyznavači aktivního pohybu by si neměli nechat ujít tradiční Běh okolo Kuřidla ve Strakonicích, který se letos uskuteční jako již XIII. Ročník Memoriálu Františka Kováře. Zájemci se sejdou první říjnovou sobotu u areálu koupaliště ve strakonické čtvrti Habeš. Přihlášky je možné podávat na místě do 9,30 hodin, start nejmladších dětí bude o třicet minut později. Tratě vedou po přírodních cestách v okolí kopce Kuřidlo a jsou připraveny pro všechny věkové kategorie od nejmenších až po veterány. (bob)

Výstava přibližuje výtvarná díla k Václavské pouti


Do strakonické výtvarné soutěže nazvané „Na svatého Václava pouť radost rozdává“ poslalo 147 prací více než 350 autorů, ať již jednotlivců nebo kolektivů. Porota to neměla vůbec lehké, když vybírala tři nejlepší díla v každé kategorii. Nakonec se rozhodla ocenit děti z MŠ Spojařů, ze ZŠ Povážská a ZŠ F. L. Čelakovského. V kategorii dospělých porota ocenila soubor děl autorů z Domova pro seniory v Rybniční ulici. Výtvarnou soutěž vyhlásilo město Strakonice, provozovatel lunaparku Josef Tříska, Dům dětí a mládeže a Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích. Výstava všech prací potrvá v kapitulní síni strakonického hradu do 18. října. (puč)

Basketbalistky vstoupily do nové sezóny dvěma vítězstvími


Úspěšný vstup do nové sezóny za sebou mají basketbalistky Strakonic. Na úvod nejvyšší soutěže na domácí palubovce porazily silný Hradec Králové i nováčka z Brna. Trenér Beneš však přehnaný optimismus mírní.
Strakonickému publiku se už od prvních minut dalšího ligového ročníku představily hned tři nové háčky, které by měly patřit k pilířům jihočeského celku. V utkání s Hradcem na postu rozehrávačky driblérskými schopnostmi a přehledem udivovala Američanka Meixandra Porter. Přesnou mušku osvědčila Dagmara Chlebovcová, rychlonohé slovenské křídlo, které do Strakonic přišlo z VŠE Praha. A pod košem při doskocích kralovala Edita Šujanová, přestoupivší z brněnského IMOSu. Kouč Ivan Beneš proto mohl být spokojený. „Já jen doufám, že to tak bude pokračovat a že se ukáže, že to byl opravdu dobrý nákup do našeho týmu,“ uvedl trenér Beneš.

Klesl počet míst, kde je možné provozovat hazardní hry

Počet míst ve Strakonicích, kde je možné provozovat hazard, snižuje nová obecně závazná vyhláška. Tu na svém posledním zasedání schválilo zastupitelstvo. Z původních šestadvaceti nyní ubylo pět míst. Jde o prostory, kde se již sázkové hry v současnosti neprovozují. V loňském roce díky daním z loterií bylo do městského rozpočtu vybráno 9,6 milionu korun. V současnosti radnice eviduje ve městě asi 110 výherních hracích automatů. (bob)