Říjen 2013

Zpravodajství STTV - 44. týden 2013

See video

Strakonická nemocnice slavnostně otevřela nový pavilon operačních oborů. Dopravních nehod na Strakonicku letos přibylo, na vině je i alkohol. Mladí muškaři bojovali na podzimní Volyňce o mistrovské body.

Memoriál Věry Bůbalové v agility


Tato akce se konala na cvičišti Kynologického klubu Strakonice v Lipkách v sobotu 26. října 2013. Záběry Strakonické televize přinášíme bez komentáře.

U Černíkova se jel Šumavský pohár v motokrosu


U Černíkova nedaleko Strakonic se v neděli 27. října jel závěrečný závod Šumavského poháru v motokrosu. Na startu bylo 240 jezdců z jedenácti zemí. Záběry Strakonické televize ponecháváme bez komentáře.

Ukončení turistické sezóny ve vodním mlýně v Hoslovicích


Zabijačkové hody zakončily poslední říjnovou sobotu letošní turistickou sezónu ve středověkém mlýně v Hoslovicích na Strakonicku. Záběry Strakonické televize ponecháváme bez komentáře.

Nemocnice otevřela pavilon operačních oborů


Strakonická nemocnice učinila rozhodující krok na cestě k modernímu zdravotnickému zařízení. Slavnostním otevřením nového pavilonu operačních oborů vyvrcholila řada rozsáhlých stavebních akcí za stovky miliónů korun.

Přibylo dopravních nehod pod vlivem alkoholu


Dopravních nehod na Strakonicku oproti loňskému roku přibylo a výrazný podíl na tom má alkohol za volantem. Vyplývá to z nejnovějších policejních statistik.
Srovnání letošní nehodovosti v období do 4. října se stejným úsekem roku 2012 přináší varující čísla. Na Strakonicku došlo celkem k 221 nehodě, což je o 31 nehod více než vloni. Na silnicích okresu dosud zemřeli čtyři lidé. Těžce zraněných bylo sedmnáct oproti šestnácti loňským, 140 lehce zraněných představuje dokonce dvaapadesátiprocentní nárůst. Varující je i další základní ukazatel. "Od začátku roku do 4. října evidujeme 20 nehod pod vlivem alkoholu, což je o dvanáct případů více než za stejné období roku 2012," potvrdila Jaromíra Nováková z Okresního ředitelství Policie ČR ve Strakonicích.

Loutkáři opět rozdávají radost dětem


Loutkářská tradice neodmyslitelně patří ke Strakonicím podobně jako mezinárodní dudácké festivaly. Je dokonce o hodně starší, neboť loutkáři vstoupili od letošního října do své třiašedesáté sezóny.
Novou principálkou Loutkové scény Radost Strakonice se stala Eva Kalíšková, která pokračuje v zavedené dramaturgii souboru. Repertoár divadla nadále tvoří klasické marionetové pohádky, i když se Strakoničtí nebojí ani těch moderních. „Vedle marionetových pohádek hrajeme ještě pohádky, kdy jsou přiznaní vodiči, takže máme loutky před sebou. Ty pohádky také mají svoje kouzlo, jsou zase v něčem jiné a myslím, že divák by měl vidět všechny. I tu klasiku, i ty – dalo by se říct – modernější pohádky,“ uvedla Eva Kalíšková.

Šafrán oslaví pětatřicáté narozeniny

Již třicáté páté výročí svého založení slaví strakonická folková skupina Šafrán, která má v repertoáru především vlastní písničky. Šafrán se za dobu své existence stal pravidelným účastníkem folkových festivalů v České republice a šestkrát postoupil do finále Porty. Skupina vydala také dvě alba – Obraz a Máme rádi (se). Šafrán ve složení Jaromír Binnhack, František Klečka, Alena Kotrchová, Zdena Dubědová, Jan Kovarovič, Eva Hollmanová a Lucie Hronová oslaví narozeniny koncertem, který se uskuteční 9. listopadu od 19 hod v kulturním domě ve Strakonicích. Jeho hosty budou Pepa Štross + Roháči. Na programu je i křest nového CD s názvem O lásce a tak…

Mladí muškaři závodili na Volyňce


Nejlepší juniorští muškaři přijeli v říjnu do Strakonic, aby bojovali o body v závěrečném klání letošního seriálu mistrovských závodů. Na dolním toku řeky Volyňky se dařilo i domácím reprezentantům.

Vojáci si připomněli výročí vzniku Československa

Řada shromáždění na mnoha místech Strakonicka připomněla 95. výročí vzniku samostatného československého státu. Slavnostní nástup při této příležitosti měli rovněž příslušníci 25. protiletadlové raketové brigády ve strakonických Lipkách. Celkem 48 vojáků obdrželo medaili ministra obrany Za službu v ozbrojených silách ČR. (bob)