Listopad 2014

Důležité oznámení Strakonické televize


Vážení diváci, v pondělí 24. listopadu v odpoledních hodinách jsme v písemné podobě obdrželi dokument z kanceláře strakonického starosty Břetislava Hrdličky. Uvádí se v něm, že Rada města Strakonice rozhodla o dočasném přerušení průběžné práce reportérů a dalších pracovníků Strakonické televize. Na základě tohoto rozhodnutí má být činnost omezena pouze na – cituji – „vysílání významných archivních pořadů vysílaných STTV v minulosti v rámci akce připomenutí počátků činnosti STTV“ – konec citace.
Redakce Strakonické televize, která pro Vás aktuální vysílání připravovala týden co týden bezmála dvanáct let, neměla na toto rozhodnutí žádný vliv. O případných změnách Vás budeme informovat.
Děkuji Vám za dosavadní přízeň a za pochopení.
Mgr. Robert Malota, šéfredaktor Strakonické televize

Zpravodajství STTV - 48. týden 2014

See video

Strakoničtí obyvatelé si připomněli dramatické události z listopadu 1989. Dva nové dokumenty pojednávají o mlýnech a mlynářích na Strakonicku. Instruktorky sociální péče se starají o vyplnění volného času seniorů.

Čestického bramboru se zúčastnil rekordní počet škol


Vyhlášením vítězů ve společenském sále Lidového domu v Česticích skončil XX. ročník literární a výtvarné soutěže O čestický brambor tentokrát na téma „Lidstvo, věda a technika.“ Jeho mottem se stal citát J. B. Shawa: „Naučili jsme se létat ve vzduchu jako ptáci, naučili jsme se plavat ve vodě jako ryby, teď už nám zbývá jen naučit se žít na zemi jako lidé.

Senioři by uvítali kulturu i o víkendech


Do strakonického domova pro seniory v Lidické ulici opět zavítal Babský sbor z Poříčí, aby jeho obyvatele potěšil hezkými písničkami.

Lidé si připomněli listopadové události roku 1989


Listopadové události roku 1989, které v naší zemi vedly k zásadním politickým a společenským změnám, si v minulých dnech připomněli také ve Strakonicích. Při dvou takových akcích nechyběla ani kamera Strakonické televize.

Muzeum představilo dva nové filmy o mlýnech


Víte, kolik mlýnů v minulosti stávalo ve Strakonicích? Nebo v jakém stavu před rekonstrukcí se nacházel nyní památkově chráněný hoslovický mlýn? Na tyto a mnohé další otázky odpovídají dva nové dokumenty, které veřejnosti nedávno představilo Muzeum středního Pootaví. Na výrobě filmů se podílela i Strakonická televize.
Sedmnáctiminutový dokument nazvaný Vodní mlýn Hoslovice diváky přenese do doby před rekonstrukcí mlýna, sleduje její průběh, ukáže jednotlivé stavební zásahy a prostřednictvím unikátních záběrů a výpovědí odborníků osvětluje, v čem spočívá hodnota této památky. V dokumentu Blanky Jirsové se rovněž dozvíte, proč se na budovu mlýna musela použít rákosová krytina, uvidíte, které zdi byly v havarijním stavu a nakolik byl mlýn postižen dřevokaznou houbou.

Advent slavnostně zahájí průvod s ledovou královnou


Poslední listopadová neděle bude ve Strakonicích patřit slavnostnímu zahájení adventu. Ve čtvrt na pět odpoledne bude v městském informačním centru slavnostně otevřena výstava pod názvem Když sněhová vločka zebe včetně vyhlášení vítězů této výtvarné soutěže. Následuje Podvečer s anděly, rozsvícení vánočního stromu a zvonkový průvod s ledovou královnou a anděly, který zamíří ke strakonickému hradu. V 18 hodin bude v kostele sv. Prokopa slavnostně zažehnuta první svíce na adventním věnci a připraven je i koncert v podání smíšeného sboru Česká píseň Prachatice. Současně v Rytířském sále strakonického hradu mohou děti zhlédnout představení Cesta do Betléma s Rybníkáři. (bob)

Dárci krve převzali ocenění


Třináct zlatých a patnáct stříbrných Jánského plaket za 40 respektive 20 bezplatných odběrů krve předali minulý týden zástupci Oblastního spolku Českého červeného kříže ve Strakonicích. Během 24 odběrových dnů mezi loňským listopadem a koncem října se ve Strakonicích uskutečnilo celkem 996 odběrů krve, z toho bylo 66 prvodárců. (bob)

Cena tepla se nezmění

Obyvatelům většiny bytových a rodinných domů, které vytápí Teplárna Strakonice, se cena tepla v příštím roce nebude zvyšovat. Pro takzvané primární odběratele, kterými jsou například průmyslové podniky, dojde k minimálnímu navýšení ceny tepla asi o jedno procento. (bob)

Házenkáři vybojovali pohárové osmifinále

Strakoničtí házenkáři se probojovali do osmifinále Českého poháru. V dramatickém utkání zdolali druholigový Sokol Vršovice až na sedmičky, když v normální hrací době utkání skončilo 28 : 28. (bob)