Únor 2012

Vysílání STTV 9. týden 2012


Vysoký počet dětí přiměl strakonickou radnici navýšit kapacitu mateřských škol. Osvětový projekt Dobrej start určený dospívajícím dívkám pokračoval dalším dílem. Hokejisté HC Strakonice v krajské lize dohráli, nestačili na David Servis ...

V přízemí bývalé školy Lidická vznikne mateřská školka


Vypsat zápisy do mateřských škol s tříměsíčním předstihem se strakonické radnici vyplatilo. Na řešení chybějící kapacity má potřebný dostatek času. Nová třída vznikne v mateřské škole Šumavská, dále v přízemí bývalé školy Lidická a rozšíří se počty dětí v mateřinkách v ulici A. B. Svojsíka a Holečkova.
Sedmadvacet dětí, to byl statistický odhad nedostatku míst ve strakonických školkách. A byl to také důvod, proč se zápisy do mateřinek konaly s tříměsíčním předstihem. Ve skutečnosti byl zájem rodičů vyšší. „U mateřských školek jsme při současných zápisech měli opravdu veliký převis. Těch dětí bylo zapsáno o sto šedesát jedna více než byly naše možnosti,“ konstatovala místostarosta Strakonic Ivana Říhová.

Stavební úpravy si vyžádají statisíce korun

Návrh na zvýšení kapacity mateřských škol tento týden ještě posoudí městská rada. Každopádně projekt na úpravu prostor v mateřské škole Šumavská je hotový. Náklady na stavební část budou činit půl milionu korun. Zhruba dalších tři sta tisíc bude stát vybavení nových prostor. V případě detašovaného pracoviště v budově bývalé školy Lidická jsou náklady vyšší, protože se musí vybavit výdejnou jídla. Jen stavební náklady počítají se sumou jeden milion sedm set tisíc korun. (bob)

Dobrej start: Informace kriminální policie dívky překvapily


Nebezpečí internetu, hranice trestní zodpovědnosti, práce kriminalistek na případech pohlavního zneužívání a znásilnění, zkušenosti strakonických pátračů, prohlídka nové střelnice a nahlédnutí do policejní cely. To vše bylo náplní dalšího dílu preventivního projektu Dobrej start. Středeční dopoledne minulého týdne patřilo další části preventivního projektu Dobrej start. Tento díl byl zaměřený na práci strakonické policie a vzhledem k rozmáhající se oblibě sociálních sítí se začínalo právě nebezpečím virtuálního světa.

Masopustní průvod obešel tři obce


Masopustní průvod patří na Strakonicku k oblíbeným a stále udržovaným lidovým tradicím. Platí to i pro Drachkov a sousední obce. Pořádně náročný den čekal třetí únorovou sobotu na účastníky masopustního průvodu, který se vydal z Makarova do Pracejovic a Drachkova. Během několika hodin totiž ve zmíněných vesnicích museli obejít desítky domácností, aby jejich obyvatelům rozdávali dobrou náladu a upozornili na blížící se jaro.

Strakoničtí hokejisté v krajské lize dohráli


Letošní sezóna pro strakonické hokejisty skončila. V semifinále play-off krajské ligy nestačili na českobudějovický David servis. Dramatický boj nabídlo semifinálové klání vyřazovací části krajské ligy mezi hokejisty HC Strakonice a David servisu České Budějovice. Strakonické mužstvo sice v předchozím kole jednoznačně přehrálo Božetice, David servis však má letos k dispozici elitní řadu hokejistů s extraligovými zkušenostmi Rob – Štrba - Suchánek.

Výstava přibližuje odboj proti nacistické okupaci

Na dva dny se ve strakonickém gymnáziu zastavila unikátní putovní výstava k 70. výročí operace Anthropoid, která v květnu 1942 vedla až k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Čtyřiadvacet panelů, které tvoří expozici s podtitulem „Někomu život, někomu smrt“, seznamuje s domácím i zahraničním odbojem u nás v průběhu II. světové války. Zejména se pak věnuje přípravám atentátu na Heydricha, jeho provedení i následným represáliím, které nacisté vůči českému národu rozpoutali. Výstavu k operaci Anthropoid si v rámci výuky prohlédla většina strakonických gymnazistů a svoje znalosti k tomuto tématu si studenti mohli ověřit pomocí pracovních listů. (bob)

Účetnictví fotbalistů z roku 2005 projednává soud

Minulý týden pokračovalo u okresního soudu líčení s prezidentem fotbalového klubu SK Strakonice 1908 Michalem Káníkem. Ten čelí žalobě, že v roce 2005 úmyslně zaúčtoval výdajový daňový doklad ze dne 31. prosince 2005 na částku dva miliony korun, a to jako výdaje za reklamu. Podle žaloby měl tímto úmyslně zkrátit daň z příjmu právnických osob za rok 2005 ve výši 520 000 Kč. U soudu 23. února vypovídali bývalí hráči, správci hřiště, tehdejší účetní a dosavadní sekretář klubu. Káník u soudu mimo jiné připomněl chaotické předávání účetnictví na přelomu roků 2004 a 2005, kdy po odvolání tehdejšího šéfa fotbalistů Pavla Ešnera převzal funkci prezidenta klubu. Další jednání se u okresního soudu bude konat 5. dubna. (mav)

Ve Strakonicích hořelo v obytných domech

Napilno měli třetí únorový víkend strakoničtí hasiči. V pátek 17. února hořelo v jednom z bytů v ulici Archeologa Dubského po technické závadě na elektroinstalaci digestoře. Požár zničil část kuchyňské linky a zakouřil celý byt. Vzniklá škoda byla vyčíslena na 100 tisíc korun. O den později pak požár zachvátil kuchyňskou linku a část bytového jádra v garsoniéře v ulici Stavbařů. Během hasebních prací byly v kuchyni nalezeny dvě dvoukilové propanbutanové láhve, přičemž z jedné unikal plyn. Oheň způsobil půlmilionovou škodu, včasným zásahem se přitom podařilo uchránit majetek ve čtyřnásobné výši. (bob)

Ekonom Sedláček bude besedovat v knihovně

Ekonomie dobra a zla je název přednášky filozofujícího ekonoma Tomáše Sedláčka, člena Národní ekonomické rady vlády. Sedláček ve Strakonicích vystoupí ve středu 29. února od 15,15 hodin ve společenském sále Šmidingerovy knihovny na třetím nádvoří strakonického hradu. (bob)