Říjen 2012

Vysílání STTV 44. týden 2012

See video

Strakonická nemocnice už do zateplení svých budov investovala přes 70 milionů korun. Hospodářská komora ocenila Teplárnu Strakonice. Sloučeným školám ve Strakonicích ubylo studentů. Rybník Milava vydal výběrové kapry. Kostel v Radomyšli skrýval prastarý vzkaz. A prozradíme, jak strakonické atletice prospívá trenérská filosofie manželů Plačkových.

Nemocnice dokončuje zateplení největších pavilonů


Omezení ztráty tepla jako další krok ke zlepšení hospodaření Strakonické nemocnice, hlavně to stojí za postupným zateplením jejích největších pavilonů. Na financování se podílí státní fond životního prostředí, Jihočeský kraj a nemocnice z vlastních zdrojů. Celkové náklady zatím vyšplhaly zhruba na 70 milionů korun.

Za úspěchem stojí srdce, shodli se podnikatelé s filmařem


Uvolněná atmosféra provázela letošní fórum podnikatelů pořádané Oblastní kanceláří Jihočeské hospodářské komory ve Strakonicích. Ocenění významný živnostník roku si odnesla majitelka cukrárny Jana Kazbundová a jako společnost roku byla vyznamenána Teplárna Strakonice.

Významná osobnost a rodák města Strakonice

Na Fóru podnikatelů bylo také předáno ocenění Významná osobnost roku, které převzal za město Strakonce Arnošt Zemen. Působil jako tovární jezdec ČZ, a byl 15 let československým reprezentantem motocyklového sportu. Hospodářská komora také předala cenu Významný rodák roku. To převzal za Strakonice Miroslav Treybal, ochránce přírody a skaut. (mav)

První školní rok sloučených škol


Koncem září se definitivně ustálil počet studentů Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Střední odborné školy řemesel a služeb ve Strakonicích. Studiu na škole, která vznikla sloučením dvou dříve samostatných zařízení, se věnuje celkem 757 studentů.

Rybník Milava vydal výběrové kapry


Rybník v oblíbené rekreační oblasti na Strakonicku Milava stihli rybáři vylovit za dva dny. A byli spokojení. Ukázalo se, že převážná část kaprů v sítích splňuje kritéria tzv. výběrového kapra.
Za doprovodu místní kapely na hrázi rybníka Milava prováděla Blatenská ryba od úterý

STTV a muzeum připomněly hudební legendy


Strakonická televize ve spolupráci s Muzeem středního Pootaví připravila další komponovaný pořad, tentokrát pod názvem Muzikantská tradice na Strakonicku. Diváci v kapitulní síni strakonického hradu mohli sledovat dokumenty o hudebních legendách Josefu Režném a Ladislavu Romovi. Viděli rovněž archivní reportáže o folkové skupině Šafrán či o setkání bigbeatových muzikantů v roce 2005.Na dudy jim zahrála etnografka Irena Novotná, zazpíval sběratel lidových písní Josef Kalbáča svůj vztah k hudbě v rozhovorech popsali folkař Jaromír Binhack a rocker Petr Lexa. Na závěr si všichni hosté pořadu společně zazpívali jednu z nejznámějších lidových písní V Strakonicích za oltářem…. (bob)

Strakonická atletika vychovává řadu talentů


Deset let už ve Strakonicích manželé Plačkovi trénují mladé atlety. Jejich rukama za tuto dobu prošla řada dětí a některé z nich jsou úspěšné na domácích i mezinárodních soutěžích.

Kostel v Radomyšli skrýval vzkaz předků


Třiaosmdesát let starý vzkaz svých předků dostali obyvatelé Radomyšle u Strakonic. Byl ukrytý v plechovém pouzdře, které při výměně krovu kostela sv. Martina ve věžní makovici objevili stavbaři.

Dopravní inženýrství na PČR vyhovělo veřejnosti

Pro veřejnost byla zavedena nadstandardní služba v oboru dopravního inženýrství. Oddělení služby dopravní policie ve Strakonicích nabízí od října 2012 občanům možnost vyřídit si své záležitosti v oblasti dopravního inženýrství i v pozdějších odpoledních hodinách. Z tohoto důvodu je každou středu prodloužena pracovní doba dopravní inženýrky do 17:30 hodin. (mav)