Březen 2013

Vysílání STTV 13. týden 2013

See video

Obyvatelé Strakonic diskutovali, jak své město udělat krásnější a čistější. Čtenáři Šmidingerovy knihovny si mohli prolistovat cenné historické tisky. Strakoničtí basketbalisté vypadli v play-off, sezónu však měli úspěšnou.

Občané diskutovali o životním prostředí


Strakonice čistější a krásnější – takové bylo téma pátého Jarního setkání občanů s vedením města. Účastníci této akce se nejenom dozvěděli řadu zajímavostí z oblasti životního prostředí, ale sami mohli do diskuse přispět řadou podnětů a připomínek.

Návštěvníci knihovny listovali historickými publikacemi


Výjimečnou šanci prolistovat si unikátní historické publikace měli v polovině března návštěvníci Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích. Možnosti dotknout se vzácných tisků v průběhu sedmi hodin využily desítky lidí.
Akci pod názvem Historie všemi smysly připravila strakonická knihovna u příležitosti 170. výročí svého založení. Odborníci z oddělení historických fondů Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích do Strakonic přivezli jedny knižní desky z pozdně gotického období se speciálním kováním a k tomu čtyři historické publikace. „Naším záměrem bylo, aby historie byla lidem přístupnější. Aby si ji mohli takzvaně osahat, protože takové vzácné knihy mají k dispozici vždy jen za sklem vitrín a nebo je mohou vidět třeba v televizi a dnes už i na internetu,“ uvedla Andrea Karlovcová, ředitelka Šmidingerovy knihovny.

Ve Strakonicích se stavěla bříza i vynášela Morena


Vítání jara může mít rozličné podoby. Tak jako ve Strakonicích, kde se stavěla velikonoční bříza a vynášela Morena.
Bříza jako symbol jarní svěžesti se na Velkém náměstí ve Strakonicích objevila vůbec poprvé. Desetimetrový strom vztyčovali pracovníci technických služeb minulý čtvrtek a i když přitom poletovaly sněhové vločky a teplota se pohybovala kolem nuly, opentlená břízka s velkými barevnými kraslicemi připomíná, že se již nezadržitelně blíží Velikonoce.

Basketbalisté zakončili úspěšnou sezónu


Strakoničtí basketbalisté mají za sebou další druholigovou sezónu. I když vypadli v semifinále play-off , celkově mohou tento ročník II. ligy hodnotit jako velmi úspěšný.
Svěřenci Milana Jandy vstupovali do vyřazovacích bojů ze druhé pozice po základní části soutěže. Se svým soupeřem z Rokycan v sezóně odehráli dva zápasy s vyrovnanou bilancí, takže se podobný průběh čekal i tentokrát. Jenomže už první domácí utkání ukázalo, že se Jihočeši na závěr sezóny nepotkali s ideální formou. Před slušně zaplněnými tribunami se jim nedařila střelba a zatímco se strakoničtí hráči pokoušeli neúspěšně prosadit individuálními akcemi, hostům stačil kolektivní výkon k pohodlnému vítězství 71 : 56. „Rokycany nás přehrály ve všem. Jejich hráči byli silnější, byli u míče vždycky o krok dřív než my. Prostě sobota se nám nevyvedla,“ přiznal strakonický hráč Tomáš Prokopec.

Brigádníci uklidí okolí Mlýnské stoky

Ve čtvrtek 11. dubna se mohou jednotlivci i celé organizace připojit k pracovníkům městského úřadu a technických služeb. Ti budou od 14 hodin uklízet okolí Mlýnské stoky a další pro strojový úklid hůře dostupná místa ve Strakonicích. Nevyhovuje vám stanovené datum? Nevadí. Pokud zorganizujete vlastní úklidovou akci, stačí dát vědět a radnice zajistí vše potřebné pro sběr a odvoz odpadu. (bob)

Workshop přiblíží sociální služby

O sociálních službách na Strakonicku bude informovat workshop, který připravilo občanské sdružení Chance in nature ve spolupráci s Městem Strakonice. Akce určená i veřejnosti se koná ve středu 27. března od 10 hodin v zasedací místnosti městského úřadu v ulici Na Stráži. A ještě jedna připomínka: tentýž den ve 13 hodin se v bývalé Základní škole Lidická slavnostně otevírá Nízkoprahové centrum pro děti a mládež. (bob)

Farmářské trhy se přesouvají na pátek

Také letos budete moci ve Strakonicích navštívit farmářské trhy. Organizátoři z Ekoporadny při Šmidingerově knihovně však jejich termín přesunuli již na začátek víkendu. Trhy se tedy budou konat od 12. dubna každý druhý pátek mezi 14. a 18. hodinou na prvním nádvoří strakonického hradu. Výjimkou je státní svátek 5. července. Poslední farmářské trhy v tomto roce se uskuteční 25. října. (bob)

Děti si prohlédly výstavu strašidel

Roztodivné pohádkové bytosti v životních i nadživotních velikostech si minulý týden mohli prohlédnout návštěvníci sálu U Kata na strakonickém hradě. Pětidenní expozice, kterou přivezlo plzeňské Muzeum strašidel, byla součástí doprovodného programu Skupových Strakonic. Reportáž z tradiční loutkářské přehlídky vám přineseme příští týden. (bob)

Otužilci ukončili hlavní sezónu

Zatímco jinde vítají jaro, strakonickým otužilcům hlavní sezóna končí. Se zimou se desítka vyznavačů tohoto sportu rozloučila ve svém tréninkovém středisku u Mutěnického jezu na Volyňce. Při akci nazvané příhodně Poslední led se nejenom plavalo řece, ale i zpívalo a hrálo na harmoniku. (bob)