Březen 2014

Zpravodajství STTV - 14. týden 2014

See video

Účastníci konference evropského parlamentu mládeže diskutovali o světových problémech. Dobrovolníci se v rámci akce Strakonice čistější, krásnější pustí do jarního úklidu. Strakonické basketbalistky skončily v nejvyšší soutěži na desátém místě.

Středoškolští europoslanci řešili globální problémy


Strakonice se staly městem, ve kterém se uskutečnila XVI. Národní výběrová konference Evropského parlamentu mládeže v České republice. Hlavním posláním tohoto parlamentu je pořádání konferencí a zapojování studentů středních škol do diskuzí o evropských a celosvětových problémech.

Dobrovolníci budou uklízet město a okolí


S příchodem jara nastává čas pořádného gruntování, a to nejenom doma. Velkým úklidem v následujících dnech projde i město Strakonice a jeho okolí.

Rekonstrukci bitvy u Sudoměře viděly stovky diváků


Téměř šest století stará historie opět ožila na Strakonicku. V roce 1420 se u Sudoměře strhla legendární bitva mezi husity vedenými Janem Žižkou a katolickou šlechtou, kterou podporovali strakoničtí Johanité. Ve střetu, jenž se odehrál mezi rybníky Škaredý a Markovec, tehdy zvítězili husité a jako připomínku této události připravilo občanské sdružení Plzeňský Landfrýd rekonstrukci slavné bitvy. Stovky diváků tak předposlední březnovou sobotu přímo v místě historického klání mohly sledovat válečníky v dobových kostýmech včetně řady individuálních soubojů. A protože autoři rekonstrukce ctili dobové prameny, o vítězi bitvy v tomto případě nemohlo být pochyb… (bob)

Hokejoví veteráni odehráli II. ročník turnaje


Že se hokejové umění nezapomíná ani v pozdějším věku, potvrdili účastníci II. ročníku Memoriálu Jaroslava Sovy, který se hrál na zimním stadionu ve Strakonicích. V turnaji nastoupila čtyři mužstva složená z hráčů nad 50 let, kteří v minulosti působili v různých soutěžích na jihozápadě Čech. K vidění byla řada pohledných kombinačních akcí, ukázkové góly stejně jako skvělé zákroky mužů v brankářském. A že je pohyb borců poněkud pomalejší? To možná jen proto, aby diváci stačili sledovat hru…. Vítězem turnaje veteránů se stal Vimperk před Strakonicemi a Sušicí. (bob)

Basketbalistky v lize skončily na desátém místě


Strakonické basketbalistky skončily v nejvyšší domácí soutěži stejně jako vloni, tedy na desátém místě. Přestože výkonnostní cíle byly původně vyšší, vedení klubu je za dané situace s konečným výsledkem spokojeno.

Šipkový sport láká zástupce všech generací


Vzít tři šipky, postavit se na čáru, postupně odházet, spočítat výsledek a porovnat se soupeři. Na první pohled to vypadá velmi jednoduše, jenže šipkový sport může být nejenom zajímavá zábava, ale i pěkná dřina, jestliže se mu chcete věnovat na závodní úrovni. Potvrdilo to i Mistrovství České republiky ve steelových šipkách v žákovských, juniorských a veteránských kategoriích, které se koncem března konalo v Bělčicích na Strakonicku.

Hasiči předali cisternu obci Čepřovice

Hasičský záchranný sbor Strakonice předal bezplatně jednu ze svých zásahových cisteren do majetku obce Čepřovice. Téměř třicet let stará cisterna bude využívána tamější jednotkou dobrovolných hasičů. V minulosti profesionální sbor tímto způsobem obdaroval dobrovolné hasiče například i ve Strakonicích, Blatné, Vodňanech, Volyni a v Bavorově. (bob)

Gymnázium darovalo peníze pro dětské centrum

Gymnázium Strakonice věnovalo celkem patnáct tisíc korun Dětskému centru Jihočeského kraje, které sídlí v areálu strakonické nemocnice a pomáhá dětem, matkám a rodinám v tíživé sociální situaci. Darované peníze jsou výtěžkem z části vstupného na březnový gymnaziální ples a z prodeje školního časopisu Grafoman. (bob)

Knihovna přechodně otevřela mobilní stánek na tržnici

Blíže ke čtenářům se minulý týden vydala Šmidingerova knihovna ve Strakonicích. Na tržnici u kostela sv. Markéty otevřela mobilní stánek, u něhož si lidé mohli knížky a časopisy nejen vypůjčit, ale i vrátit. Zájemci zde rovněž získali informace o službách, které knihovna nabízí. Nechyběl ani doprovodný kulturní program v podání studentů strakonického gymnázia. (bob)