Duben 2014

Zpravodajství STTV - 18. týden 2014

See video

Začíná rozsáhlá modernizace kolejiště na vlakovém nádraží ve Strakonicích. Strakonický pluk představil nový systém protivzdušné obrany. Hokejisté HC Strakonice se na galavečeru rozloučili s uplynulou sezónou.

Začíná rekonstrukce vlakového nádraží


Moderní a bezpečné. Tak by mělo vypadat vlakové nádraží ve Strakonicích po nákladné rekonstrukci, která začíná v těchto dnech. Cestující však musí přechodně počítat s řadou výluk a dopravních omezení.

Město na stavbu podchodu přispěje sedmi miliony

Vzhledem k prodloužení nádražního podchodu až ke strakonickému hřbitovu přispěje na tuto stavební akci rovněž město Strakonice, a to zhruba sedmi miliony korun. Rekonstrukce železničního nádraží se zatím nebude týkat hlavní nádražní budovy, která je majetkem Českých drah. O jejím dalším osudu bude jasno zřejmě ještě letos, kdy lze očekávat dořešení vlastnických vztahů. Není rovněž vyloučeno, že některé doprovodné nádražní objekty získá město a vzhledem k jejich stavu je nechá zbourat. Strakonická radnice si totiž už před časem nechala zpracovat studii, která v tomto prostoru počítá například se zelení a parkovacími plochami. (bob)

Protiletadlový pluk představil nový obranný systém


Protiletadlový raketový pluk ve Strakonicích patří k nejmoderněji vybaveným složkám české armády. Minulý týden se o tom na jihu Čech přesvědčily nejenom armádní špičky, ale i řada politiků a dalších hostů.
Modul V – SHORAD, který představuje moderní a účinný systém sloužící k ochraně pozemních jednotek, vznikal při spolupráci odborníků a zástupců armády celkem deset let. V těchto dnech byla jeho výstavba završena, když armáda obdržela první že čtyř speciálních průzkumných radarových čidel, díky němuž je systém SHORAD kompletní a podstatně účinnější. „Například dopravní letadlo je voják bez čidla schopen zachytit zhruba na osmém kilometru, ale s čidlem je schopen zachytit to samé letadlo až na úrovni 15 kilometrů. Tedy to je jednou taková vzdálenost,“ vysvětlil Vladimír Barca, velitel 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích.

Seminář potvrdil vzrůstající oblibu dřevostaveb


Přednášející z několika evropských zemí a Kanady vystoupili na mezinárodním semináři Dřevostavby pořádaném Vyšší odbornou školou ve Volyni. Tato konference, která patří k největším svého druhu v Evropě, dosáhla letos plnoletosti. Konal se totiž její již 18. ročník.

Hokejisté ukončili sezónu galavečerem


Sportovci HC Strakonice všech věkových kategorií, jejich trenéři, vedoucí mužstev a rodiče se na závěr letošní sezóny zúčastnili hokejového galavečera ve strakonickém Domě kultury. Symbolickou připomínku dalšího roku stráveného na ledové ploše v podobě miniaturní hokejky kromě jiných předávali také hráči extraligové Plzně – Jakub Lev a Jakub Jeřábek, kteří vloni západočeskému mužstvu pomohli vybojovat mistrovský titul. Nechyběly ani malé krasobruslařky, které rovněž závodí pod hlavičkou HC Strakonice. Vedle tanečních ukázek bylo zpestřením hokejového galavečera i vystoupení biketrialisty Josefa Bigiho Bigase… (bob)

Dorostenci FK Junior Strakonice byli jen napůl úspěšní


Naplno se už rozběhly fotbalové soutěže na krajské a okresní úrovni. Strakonické barvy v nich hájí týmy FK Junior.

Bahno s kroupami zaplavilo ulici

Silná bouře s výraznými následky se na Velikonoční pondělí přehnala nad Strakonicemi. Prudký déšť například zaplavil viadukt u nádraží. Nejhorší byla situace v ulici Pohraniční stráže, kterou v délce 80 metrů pokryla několik desítek centimetrů vysoká vrstva bahna s kroupami. Uvolnění silnice zajistili profesionální hasiči ve spolupráci s technickými službami. (bob)

Český klub fair play ocenil M. Vondřičku

Strakonický basketbalový trenér Miroslav Vondřička, jedna z legend tohoto míčového sportu, od Českého klubu fair play převzal Čestný diplom za celoživotní postoj. Někdejší úspěšný reprezentační kouč, který vloni oslavil osmdesátku, dodnes ve strakonickém klubu působí jako trenér žákyň. (bob)

U jezu v Katovicích si můžete zahrát kuličky

Víte, jak se hrají kuličky? Ať už se chcete tuto tradiční hru naučit nebo třeba jen zavzpomínat na svoje dětství, máte šanci ve čtvrtek 1. května na hřišti u jezu v Katovicích. Akci, která začíná ve 14,14 hodin, pořádá občanské sdružení BEZ. Soutěžit budou jednotlivci stejně jako rodinné dvojice. Pokud nemáte vlastní kuličky, můžete si je na místě zapůjčit. (bob)