Červenec 2014

Zpravodajství STTV - 31. týden 2014

See video

Strakonice postupně zavádějí systém třídění biologicky rozložitelných odpadů. Ve Staré Huti dokončují bustu zakladatele dudáckého festivalu Josefa Režného. Dětští zastupitelé pro turisty i domácí připravili pátrací hru Strakonická šifra.

Busta Josefa Režného dostává konečnou podobu


Letos v srpnu bude ve Strakonicích odhalena busta významného strakonického dudáka Josefa Režného. V současné době dostává konečnou podobu ve slévárně ve Staré Huti.
Busta světově uznávaného dudáka Josefa Režného je kompletně vyrobena z bronzu a skládá se ze čtyř částí. Poslední a zároveň největší kus byl odlitý třetí červencový pátek a nyní se pracuje na jeho obroušení a začištění, poté bude možné dát jednotlivé části k sobě. Jakým způsobem, nám prozradil majitel slévárny Aleš Svojitka: ,,Jednotlivé části se svařují, dneska už máme možnost bronz svařit tak, že nikdo nepozná, kde je to napojené, takže spoje budou neviditelné.”

Lidé dostanou kompostéry zdarma


Vybudování kompostárny a zavedení systému třídění biologicky rozložitelných odpadů. To je vítězný námět, který vzešel z hlasování při červnovém Fóru zdravého města Strakonice a z následné veřejné ankety. Důležitý krok k tomu, aby se tento námět podařilo převést do praxe, už strakonická radnice učinila.
Ještě letos město díky dotaci zakoupí pět set kusů plastových kompostérů, které posléze zdarma rozdá občanům s trvalým bydlištěm ve Strakonicích. Kompostéry získají lidé, jež se už dříve zaregistrovali prostřednictvím ankety městského úřadu, která zjišťovala, jaký bude o tyto plastové nádoby zájem. „Přihlásilo se nám až pět set lidí. Na základě tohoto zájmu jsme podali žádost o dotaci na státní fond životního prostředí, této žádosti bylo vyhověno a dotace nám byla přidělena,“ uvedla Lucie Klimešová z odboru životního prostředí Městského úřadu ve Strakonicích.

Centrální kompostárna by měla stát u sběrného dvora

Nová centrální strakonická kompostárna by v budoucnu měla stát u sběrného dvora v průmyslové zóně Kání vrch. Jako jedna z možných investic se zřejmě objeví i v návrhu rozpočtu města Strakonice pro příští rok. Podmínkou pro samotnou výstavbu je však získání dotace. (bob)

Sedmnáctiletá hasička ze Štěkně vybojovala třetí místo


Výrazného úspěchu dosáhla Karolína Kosková ze Štěkně u Strakonic, když na Mistrovství České republiky v hasičském sportu v dorostenecké kategorii vybojovala bronzovou medaili. Sedmnáctiletá dívka na šampionátu soutěžila ve třech disciplínách, přičemž cenný kov získala za celkové umístění. Karolínu hasičský sport přitahoval již od dětství a intenzivně se mu začala věnovat po vzoru své maminky. Že však bude úspěšná i na celostátní úrovni, to sama rozhodně nečekala. Radost z úspěchu ovšem neskrývá. „Na mistrovství jsem jela s tím, že bych chtěla být zhruba šestá, abych si polepšila umístění z loňského roku. Takže třetí místo je super,“ uvedla Karolína Kosková. (hoť)

Nová pátrací hra pomáhá poznávat zajímavosti Strakonic


Chcete smysluplně strávit volný čas a dozvědět se spoustu zajímavých informací? Vyzkoušejte questingovou neboli pátrací hru nazvanou Strakonická šifra, kterou v uplynulém školním roce připravilo dětské zastupitelstvo.

Modeláři do Abú Dhabí nakonec pojedou s mladými Rakušany


Dobrá zpráva přišla od STRacing týmu, který letos v červnu jako reprezentant strakonické průmyslovky zvítězil na českém šampionátu modelářské soutěže Formule 1 ve školách. Jihočeští studenti sice získali právo účasti na světovém šampionátu v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech, ale na cestu i pobyt jim chyběly peníze. Před několika dny se však strakoničtí modeláři dohodli se svými kolegy z hornorakouského Gmundenu, že vytvoří jeden mezinárodní tým a do Abú Dhabí odcestují společně. Na Arabský poloostrov tedy letos v listopadu odletí celé strakonické družstvo, i když do samotné soutěže se zapojí pouze někteří jeho členové. (bob)

Handicapovaní plavci trénovali na Křemelce


Již podvaadvacáté se tento rok ve sportovním areálu na strakonické Křemelce uskutečnilo Plavecké léto pořádané sdružením KONTAKT bez Bariér. Trvalo tři týdny a účastnilo se ho přibližně 130 handicapovaných plavců v několika věkových kategoriích. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin: jedna se věnuje sportovnímu tréninku, při němž plavci za dvě hodiny v bazénu zdolají až tříkilometrovou vzdálenost. Druhá skupina je určena plavcům ve výukové fázi. Mezi handicapovanými účastníky strakonického soustředění jsou i velké sportovní naděje. K těmto talentům patří například Tomáš Hlavinka, který jede začátkem srpna bojovat o medaile na mistrovství Evropy do holandského Eindhovenu. (hoť)

Teplárna v těchto dnech provádí opravy

Teplárna Strakonice upozorňuje občany, že se v těchto dnech budou prováděny opravy, které se mohou projevit nadměrným kouřením. Pokud tedy budete svědky tohoto nestandardního jevu, není důvod k obavám. Jde pouze o přechodnou záležitost. Dodávky teplé vody přerušeny nebudou a zajištěn je i bezproblémový chod dalších zařízení. (bob)

Archeologové objevili zlomky nádob a renesančních kachlů

Zajímavý objev v těchto dnech učinili archeologové ze strakonického Muzea středního Pootaví. Při záchranném výzkumu v areálu bývalé pozdně gotické tvrze v Mladějovicích byla v jednom z objektů nalezena cisterna zasypaná kamennou sutí. Odtud pak byly vyňaty zlomky nádob a renesančních kachlů. Po dohodě s majiteli objektu byla většina odhalených zdiv zachována. (bob)