Srpen 2014

Jihlavský muzikant složil píseň k dudáckému festivalu


Píseň „To jsou celý Strakonice“ pod dojmy z festivalu v roce 2012 složil jihlavský muzikant Vladimír Krpálek, filmové záběry doplnila Strakonická televize.

Zpravodajství STTV - 35. týden 2014

See video

Mezinárodní dudácký festival na čtyři dny roztančil a rozezpíval celé Strakonice. S blížícím se začátkem školního roku finišují stavební práce ve školách. Jubilejní ročník Běhu městem přilákal desítky vyznavačů zdravého pohybu.

Strakonice hostily mezinárodní dudácký festival


Čtyři dny hostily Strakonice příznivce folkloru z celé Evropy. Jihočeské město ležící na soutoku Otavy s Volyňkou už pojedenadvacáté přivítalo účastníky Mezinárodního dudáckého festivalu.
Na strakonickém festivalu se divákům při různých koncertech ale i v ulicích města představilo více než 1300 muzikantů, tanečníků a zpěváků z celé Evropy. Jedním z vrcholů folklorní akce bylo již tradičně úvodní kasací na druhém hradním nádvoří, které se v historických kulisách národní kulturní památky stalo pestrou přehlídkou zejména zahraničních souborů.

Prázdninové opravy škol a školek jsou před dokončením


Během těchto letních prázdnin došlo ve Strakonicích k řadě oprav základních a mateřských škol. Probíhá například výměna oken, zbavení azbestové zátěže a několik dalších změn k lepšímu.
Opravy se týkají třech základních a dvou mateřských škol ve Strakonicích. Jedná se o základní školy Dukelská, Krále Jiřího z Poděbrad a Povážská. Dokončují se také práce na mateřských školách A. B. Svojsíka a Holečkova. Všechny prováděné opravy jsou hrazeny z městského rozpočtu. „Z rozpočtu byla vyčleněna částka asi deset milionů korun,“ uvedla místostarostka Strakonic Ivana Říhová.
Největší rekonstrukcí, do které bylo investováno pět milionů korun, prochází základní škola Dukelská. Na této škole je nutné opravit spojovací krček, ve kterém byla naměřena vysoká koncentrace azbestu. Rekonstrukce, která nabrala zpoždění kvůli výběrovému řízení, byla nevyhnutelná.

Školka dostane nové herní prvky

Další stavební práce budou ještě letos provedeny na mateřské škole Holečkova. Dojde k úpravě přírodní zahrady, doplnění herních prvků a k opravě oplocení. Celková částka je pro tuto akci vyčíslena na 1,7 milionu korun. Devadesát procent nákladů pokryje dotace z operačního programu životního prostředí. (hoť)

Část sídliště Stavbařů čeká rekonstrukce


Úprav prostoru mezi dvěma panelovými domy se ještě letos dočkají obyvatelé ulice Dukelská ve Strakonicích. Půjde především o rozšíření komunikace, výstavbu chodníku, vybudování nových parkovacích míst, rekonstrukci veřejného osvětlení, laviček a mobiliáře. Obnova čeká i zdejší zeleň a někdejší hřiště. Stavební akci podpořilo ministerstvo pro místní rozvoj čtyřmiliónovou částkou, další 3,7 miliónu přidá město. Poprvé se o úpravách prostranství na sídlišti Stavbařů mluvilo předloni při veřejném setkání s vedením radnice. Zhruba stejně dlouho má město tuto plochu v majetku. Mezitím byla další dvě setkání s obyvateli, kteří k návrhům dávali své připomínky. (bob)

Strakonickými ulicemi běžely více než dvě stovky atletů


Již podvacáté se na trať vedoucí strakonickými ulicemi vydali účastníci Běhu městem. Sportovní akce, která se koná vždy 21. srpna, opět přilákala desítky běžců všech věkových kategorií.

Házenkáři se připravují na další prvoligovou sezónu


V plné přípravě na novou sezónu jsou v těchto dnech prvoligoví házenkáři HBC Strakonice. Po krátkém soustředění na Šumavě je tři týdny čeká klasický tréninkový režim a pak už úvodní mistrovský zápas.
Svěřenci Miroslava Vávry začali přípravu na další ročník 1. ligy už v polovině letních prázdnin, když se zúčastnili tradičního turnaje v německém Hofenu, který v konkurenci jedenadvaceti týmů vyhráli. Uprostřed srpna následoval další silně obsazený turnaj v Novém Veselí, v rámci něhož se Jihočeši utkali i se dvěma celky české extraligy. A navzdory konečnému sedmému místu byl trenér Vávra spokojen. „Oproti minulému ročníku jsem spokojenější, protože jsme s extraligovými družstvy drželi vyrovnanější partii než před rokem,“ uvedl Miroslav Vávra, trenér HBC Strakonice 1921.

Prvním soupeřem bude Kopřivnice

V premiéře nového ročníku 1. ligy čeká Jihočechy tým Kopřivnice, tedy celek, který vloni na jaře sestoupil z extraligy. Úvodní mistrovský zápas nové sezóny svěřenci Miroslava Vávry odehrají v domácí hale v sobotu 20. září od 18 hodin. (bob)

Policie hledá nové zájemce o službu

Jihočeští policisté rozšiřují své řady. Pokud tedy hledáte perspektivní zaměstnání a patříte mezi ty, kteří chtějí pomáhat ostatním a žít v bezpečném kraji, pak se zkuste ucházet o práci u Policie České republiky. Zájemci o tuto profesi se pro bližší informace mohou obrátit na personální pracovníky jednotlivých územních odborů Jihočeského kraje. V případě Strakonicka jde o telefon 974 237 400, případně můžete psát na emailovou adresu: st.pis@pcr.cz. (bob)