Září 2014

Zpravodajství STTV - 40. týden 2014

See video

Výstavba kruhové křižovatky na Katovické by měla být zahájena v dohledné době. Strakonice patří v oblasti květinové výzdoby k neprogresivnějším městům u nás. Cílem Strakonických basketbalistů je obhájit postavení v horní polovině tabulky.

Výstavba kruhového objezdu začne v dohledné době


Výstavba kruhové křižovatky na Katovické a stavba obchvatu kolem Strakonic. To jsou dvě významné stavby, které by mohly být zahájeny v nejbližších týdnech a měsících. Nová pětiramenná kruhová křižovatka by se měla objevit na silnici ve směru na Katovice. Stavební akce by měly být zahájeny ještě v letošním roce. Nicméně vše bude záležet na výsledcích výběrového řízení, které budou známy právě v těchto dnech.
„Přesný termín zahájení výstavby není možné v tuto chvíli sdělit, protože je závislý samozřejmě na vyhodnocení soutěže a případně i na možných podaných odvoláních k rozhodnutí o výběru zhotovitele,“ uvedl tiskový mluvčí ŘSD ČR Jan Rýdl.
„My jsme připraveni a věříme že po otevření obálek nevzniknou komplikace a že stavba začne a mohla by být nebo měla by být podle harmonogramu do konce roku hotova,“ řekl místostarosta Strakonic Pavel Pavel.

Město trápí narůstající automobilová doprava


Obyvatele Strakonic trápí narůstající automobilová doprava. Že je situace vážná, potvrzuje i letošní sčítání dopravy, které v minulém týdnu proběhlo v rámci Evropského týdne mobility.
Akce probíhala čtvrté zářijové pondělí mezi dopolední 9. a 10. hodinou, zapisování se již tradičně ujali žáci základních škol ve Strakonicích. Měření probíhalo na nejfrekventovanějších křižovatkách u Hvězdy a U Bílého Vlka, dále na hlavních příjezdových silnicích na Podsrpu, Volyňské, Katovické a Písecké. Podle statistiky projelo křižovatkou U Bílého Vlka během jedné hodiny 168 nákladních vozidel, to je nejvíce za posledních deset let. Naopak u osobních automobilů byl zaznamenán mírný pokles. Nejvíce zatížena je ulice Komenského a 5. května. Obyvatelé Strakonic mají jasno, tuto problematiku by vyřešil desítky let plánovaný obchvat. (hoť)

Květinová výzdoba opět zaujala veřejnost


Pokud jde o květinovou výzdobu v ulicích, patří Strakonice dlouhodobě k nejprogresivnějším městům u nás. Potvrdilo se to i v tomto roce.
Kadeřávky, mangoldy či zelí vysázené na záhonech uprostřed města? To není experiment pomýleného pěstitele, ale důsledně promyšlený krok, k němuž letos přistoupili ve Strakonicích. Různé druhy okrasné zeleniny se v kombinacích s letničkami a rozličnými travami objevily hned v několika lokalitách jihočeského města: například na Velkém i Palackého náměstí, u obchodního střediska Hvězda, v Bezděkovské ulici, u Prioru či na Písecké ulici. A reakce veřejnosti? Ty jsou zatím nad očekávání příznivé…„Máme samozřejmě i negativní ohlasy, ale převládají ty pozitivní - od občanů města Strakonice i od projíždějících turistů a od odborné veřejnosti, která se do Strakonic podívala,“ potvrdil Ondřej Feit z Městského úřadu Strakonice.

Město bude občanům vydávat kompostéry


Pro občany Strakonic, kteří se zapojili do akce Kompostéry zdarma, přinášíme jedno důležité upozornění. Díky dotaci od Státního fondu životního prostředí mohly Strakonice zakoupit pět set kusů plastových nádob a ty budou nyní rozdávat lidem, kteří o ně již dříve projevili zájem. Kompostéry se budou vydávat ve sběrném dvoře u Blatenského mostu v následujících termínech: ve čtvrtek 2. a v pátek 3. října od 13 do 17 hodin a v sobotu 4. října od 9 do 16 hodin. Je nutné, aby si kompostér na místě vyzvedla právě ona osoba, která je uvedena ve jmenném seznamu. Ten naleznete na internetových stránkách města nebo v Městském informačním centru Strakonice. Podmínkou pro vydání kompostéru je i předložení dokladu totožnosti. (bob)

Cílem basketbalistů je obhájit pozici v horní polovině tabulky


Na prahu nové sezóny stojí tým basketbalistů SKB Strakonice. Ve II. lize bude patřit k nejzkušenějším a jeho cílem je obhájit postavení v horní polovině tabulky.
Svěřenci trenéra Milana Jandy do druholigových bojů tentokrát pravděpodobně naskočí bez přípravných zápasů. Až na srpnové utkání s rakouským Gmündem se totiž klubu – přes veškerou snahu – nepodařilo sehnat soupeře. S tímto handicapem by se však strakoničtí borci měli vypořádat, neboť patří k vůbec nejzkušenějším týmům celé soutěže. Vždyť základ mužstva se společně po druholigových palubovkách pohybuje již sedm let. „Pro nás jsou zkušenosti základním stavebním kamenem pro případný úspěch v celé soutěži. Hráči o sobě vědí, nedokáží se prakticky ničím překvapit a umí využít svých předností,“ uvedl Milan Janda, trenér SKB Strakonice.

Atleti poběží kolem Kuřidla


Pro příznivce aktivního pohybu připravil Ski klub Strakonice další Běh okolo Kuřidla, který se letos koná jako již 14. ročník Memoriálu Františka Kováře. Tato tradiční sportovní akce, jejíž trať vede okolím strakonické čtvrti Habeš, se uskuteční v sobotu 4. října. Hromadný start I. kategorie je plánován na desátou hodinu. Přihlášky je možné podávat elektronicky prostřednictvím webových stránek pořadatele nebo přímo v místě závodu od 8,30 do 9,30 hodin. Do terénu se postupně vydají běžci ve dvanácti věkových kategoriích, na které budou čekat tratě o délce 500 metrů až sedm kilometrů. Závod se koná v rámci Dnů zdraví města Strakonice. (bob)

Koncert podpoří Nadaci pro transplantaci kostní dřeně

Hlas naděje je název charitativního koncertu ve prospěch Nadace pro transplantaci kostní dřeně, který se koná v neděli 5. října ve strakonické sokolovně. Při koncertu, který začíná v 16 hodin, vystoupí Karel Richard Marinov, pěvecký sbor Hlasoň a strakonická skupina Jistem. (bob)

O víkendu ožije Jedárna u hradu

Skupina Jsme Strakonice ve spolupráci s Městským kulturním střediskem a Šmidingerovou knihovnou pořádají pásmo akcí s názvem Jedárna jede! Jak už název napovídá, budou využity prostory nově zrekonstruované Jedárny u hradu. Už první říjnový pátek se můžete těšit na koncert amerických muzikantů. Na sobotu od 17 hodin je připravena projekce historických fotografií a dokumentu o Strakonicích a nedělní odpoledne nabídne besedu s architekty, která začíná v 15 hodin. (hoť)

Strakoničtí vojáci získali prestižní ocenění

Prestižní ocenění získali vojáci strakonického 25. protiletadlového raketového pluku při dnech NATO v Ostravě. Četař Zdeněk Kraus a desátník Ladislav Novotný byli vyhodnoceni jako nejlepší operátoři protiletadlového raketového kompletu. Ocenění převzali z rukou zástupce velitele Vzdušných sil Armády České republiky brigádního generála Jaromíra Šebesty. (hoť)