Leden 2021

Planeta - můj domov (naučný dokument pro děti)

See video

Místní akční skupina Strakonicko byla založena v roce 2004 a její zájmové území tvoří na 57 obcí. Za tu dobu už zrealizovala nespočet projektů. Rok 2020 byl zaměřen na ekologii a budoucnost planety Země - výstupem je naučný dokument pro děti. Mateřské a základní školy přispívaly do dokumentu výtvarnými pracemi a také video scénkami. Filmem diváka provádí dvě postavy. Paní Igelitová, které je budoucnost naší země lhostejná a paní Bezobalová, která se snaží paní Igelitovou změnit – a to se nakonec podaří. Podobu obou postav vytvořil výtvarník a pedagog Robert Kostěnec. Film se snaží dětem přiblížit problematiku plýtvání potravinami, ale hlavně upozorňuje na nadměrné využívání plastových obalů a dopad této skutečnosti na naši planetu Zemi.

Zpravodajství STTV - 4. týden 2021

See video

Spor mezi strakonickou teplárnou a společností Energo, která dodává teplo do domácností na sídlišti Šumavská, vygradoval natolik, že ho přijel řešit i vicepremiér Karel Havlíček. V rámci několikaletého Místního akčního plánu vzdělávání na Strakonicku vznikl zajímavý naučný film zaměřený na ekologii a zbytečné plýtvání. Na filmu s názvem Planeta - můj domov se podílely téměř všechny školy na území města, včetně dalších škol ze strakonického okresu. Studenti ze strakonické průmyslovky již popáté v řadě ovládli celorepublikovou soutěž 3E Dragster, navazující na celosvětovou soutěž F1 ve školách. Máme za sebou rok 2020, celosvětově poznamenaný covidem 19. O co nás ochudil a čím nás naopak obohatil? Ptáme se známých osobností v naší lednové anketě na pokračování.

Zpravodajství STTV - 3. týden 2021

See video

Centrální rezervační systém na očkování proti koronaviru byl spuštěn minulý týden. Zatím se týká seniorů nad 80 let a nadále prioritně zdravotníků a lidí pečující o seniory v sociálních zařízeních. Od 1. února se budou moci do systému zaregistrovat i ostatní věkové skupiny. O aktuálním průběhu očkování ve Strakonicích a výhledu na další týden nás informoval ředitel nemocnice Tomáš Fiala. Strakoničtí vojáci bojují s koronavirem na všech frontách. O covidové pacienty v Ústřední vojenské nemocnici v Praze se několik týdnů starala desátnice Denisa Fronková, která se musela vyrovnat i s úmrtím několika lidí. Šmidingerova knihovna v době pandemie na své čtenáře nezapomíná. V době stále přísných protiepidemiologických opatření jim umožňuje bezkontaktní výdej a příjem knih. Máme za sebou rok 2020, celosvětově poznamenaný covidem 19. O co nás ochudil a čím nás naopak obohatil? Ptáme se známých osobností v naší lednové anketě na pokračování.

Zpravodajství STTV - 2. týden 2021

See video

Ve strakonické nemocnici začalo očkování vakcínou Pfizer/BioNTech proti covidu-19. Jako první jsou očkovaní lékaři a zdravotníci nemocnice, kteří pracují v první linii. Tříkrálová sbírka začala i v letošním roce, ale koledníci do ulic nevyrazili. Ze Strakonic do vesmíru, tak se jmenuje nově nainstalovaná výstava, kterou je možné zhlédnout v galerii pod širým nebem v ulici Želivského. Takzvané astrofotografie pořízené na území města zde vystavuje Václav Kubeš. Anketa: Máme za sebou rok 2020, celosvětově poznamenaný covidem 19. O co nás ochudil a čím nás naopak obohatil? Ptáme se známých osobností.

Zpravodajství STTV - 1. týden 2021

See video

Vážení a milí diváci, v prvním týdnu nového roku jsme pro vás připravili ohlédnutí za významnými událostmi roku 2020, tak jak je zaznamenaly objektivy kamer Strakonické televize. Byl to rok, ve kterém naše životy negativně ovlivnila pandemie koronaviru. Lidé zasaženi zákeřným virem umírali na celé planetě, státy před virovou nákazou zavíraly hranice, ekonomika kolabovala. A i když ještě zdaleka nemáme vyhráno, v letošním roce s účinnou vakcínou přichází naděje. Stále je ale zapotřebí heroického nasazení zdravotníků a lidí v tzv. první linii, ať už pracují v domovech seniorů, učí ve školách nebo třeba prodávají v malých venkovských obchodech. Poděkování patří všem, kteří nepodceňují závažné virové onemocnění a dodržují nařízená přísná hygienická opatření.