Duben 2010

Radnice vysvětlovala, proč chce upravit ulici Na Ohradě

Přehraj video
Více než devadesát lidí podepsalo petici, v níž vyjadřují nesouhlas s chystanými úpravami strakonické ulice Na Ohradě, které mají stát odhadem dvacet miliónů korun. Městský úřad proto minulý týden k tomuto tématu připravil další veřejné projednání, při kterém představitelé radnice a odborníci vysvětlovali, jaký smysl budou chystané změny mít.

Otavu s Volyňkou čekají drobné opravy i rozsáhlá protipovodňová opatření

Přehraj video
Strakonické řeky Otava s Volyňkou každoročně procházejí drobnějšími průběžnými úpravami břehů, opěrných zdí, jezů i hrází. Výjimkou nebudou ani následující měsíce. Povodí Vltavy však v dohledné době plánuje i výstavbu rozsáhlých protipovodňových opatření na území města Strakonice.

Mlékárna ve Strakonicích končí

Přehraj video
Strakonická mlékárna po sedmapadesáti letech provozu končí. Vedení jihočeské Madety v současné době hledá zájemce, který by si opuštěný objekt koupil.
Život strakonické mlékárny je definitivně u konce. O koupi tohoto závodu sice nejprve projevil zájem libanonský podnikatel Abed Tabbara, který ze Strakonic dlouhodobě odebíral sušené mléko. Ale ten od svého záměru nakonec ustoupil a Madetě se nepodařilo najít žádného dalšího partnera, který by mlékárenský provoz ve Strakonicích udržel. „Výsledkem je to, že ve Strakonicích musíme výrobu ukončit. Co se týče technologie, pak ta použitelná bude přesměrována do jiných závodů,“ vysvětlila Barbora Daňková, mluvčí Madeta, a. s.

Tattoo jam opět přilákal stovky zájemců

Přehraj video
Stovky příznivců tetování přijely uprostřed dubna do Strakonic na osmý ročník Tattoo Jamu. Tato akce patří k největším svého druhu u nás.

Závody automodelářů jsou náročné zejména na koncentraci

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota
Kamera: Miloš Roubal
Viděli jste už někdy závod špičkových automodelářů? Pokud ano, pak mi jistě dáte zapravdu, že jde sice o netypický ale pořádně náročný sport.
Zvuk elektromotoru autíček svým bzučením připomíná čmeláka, ale tyto modely po dráze sviští až třikrát rychleji než pruhovaný hmyz. Například ve Strakonicích, kde se v polovině dubna konal čtvrtý díl seriálu závodů mistrovství České republiky, je soutěžní okruh 35 metrů dlouhý a ti nejlepší jezdci ho dokáží zdolat v čase pod čtyři vteřiny.

S automodelářstvím se můžete seznámit v domě dětí

Ve strakonickém Domě dětí se automodeláři scházejí každé úterý vyjma prázdnin od 16 do 18 hodin. Pokud se chcete dozvědět podrobnosti, přijďte se podívat. (bob)

Děti si připomněly Den Země

Různými akcemi si děti ze základních škol na Strakonicku každoročně připomínají Den Země, který připadá na 22. dubna. K těm tradičním patří čistění studánek. Například třicítka žáků ze strakonické základní školy Dukelská vyčistila dvě studánky na Podsrpu, o další se ve svých obcích postaraly děti ze Střelských Hoštic a Štěkně. Nové stromky pak ve středu 28. dubna zasázejí žáci ze Základní školy F. L. Čelakovského ve Strakonicích. (reg)

Zaměstnanci městského úřadu čistili okolí Mlýnského náhonu

Celkem čtyřicet pytlů odpadu sesbírali v okolí Mlýnského náhonu ve Strakonicích zaměstnanci odboru životního prostředí zdejšího městského úřadu. Do akce se zapojili také jejich kolegové z další odborů a pracovníci Technických služeb. Brigádníci se zaměřili na prostor směrem k sídlišti 1. máje i k Palackému náměstí, prostranství pod Hvězdou, ulici Stavbařů a okolí Základní školy Dukelská a sportovišť na Křemelce. (reg)

Rekonstrukce hradu bude stát méně

Dobrá zpráva se týká rekonstrukce strakonického hradu. Jedna z etap revitalizace této národní kulturní památky totiž vyšla levněji, než se předpokládalo. Místo plánovaných 18,25 miliónu korun zaplatí město o 2,6 miliónu méně. Podrobnosti k projektu "revitalizace" naleznete na webových stránkách www.mu-st.cz (reg)

Soud řeší německý nápis na těle bývalého vojáka

Bývalý člen protiletadlové raketové brigády ve Strakonicích Vlastimil Kostěnec stanul minulý týden před okresním soudem. Pětatřicetiletý muž byl obviněn, že podporoval a propagoval hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka. Koncem minulého roku bylo totiž při plaveckých prověrkách roty odhaleno jeho tetování - švabachem napsaný německý nápis Meine Ehre heisst Treue. Heslo, které v překladu znamená "Mou ctí je věrnost" je totiž spojováno s jednotkami SS.